NHI.no

Annonse fra

Annonsørinnhold fra TVkampen (Logo)
Annonsørartikkel

Hva er det beste for den mentale helsen: Lagsport eller egentrening?

Trening og fysisk aktivitet gjør ikke bare godt for den fysiske helsen, men også den mentale. Trening kan være en effektiv måte å opprettholde god mental helse på. Men hva er egentlig det beste alternativet for den mentale helsen, gruppetrening eller egentrening?

Fotoet viser en gruppe personer som trener bevegelighet ute på gresset en fin sommerdag
Foto: TVkampen
Skrevet av TVkampen
Publisert: 5. feb. 2024

I denne artikkelen vil vi utforske fordeler ved begge alternativene, slik at du kan finne ut hva som passer best for deg. Men er all trening like gunstig- og har det noen betydning om man trener alene eller i gruppe?

Fellesskap ved lagsport og trening i gruppe

Det er kjent at man gjerne trener hardere og mer effektivt dersom man trener sammen med andre, man pusher og motiverer hverandre til å yte mer. Men et aspekt som kanskje er enda viktigere, er at man kan kjenne på et fellesskap, og kjenne både tilhørighet og støtte. Man utvikler gjerne et sosialt nettverk knyttet til de man trener sammen med, selv om man kanskje ikke har så mye til felles ellers. Mange setter derfor pris på trening i grupper eller lagsport.

Når du spiller lagsport, er du en del av et team som jobber sammen mot et felles mål. Dette kan bidra til å øke selvtilliten og selvfølelsen din. Du kan også lære verdifulle ferdigheter som samarbeid, kommunikasjon og problemløsning. Disse ferdighetene kan være nyttige ikke bare på idrettsbanen, men også i andre aspekter av livet ditt. For noen holder det å trene alene, og heller sette på håndball på tv sammen med gode venner eller familie på fritiden for å kjenne på fellesskap, imens andre får motivasjon av å trene i gruppe.

Uavhengighet med egentrening

På den andre siden kan egentrening gi deg en følelse av uavhengighet og frihet. Når du trener alene, har du full kontroll over treningsrutinene dine. Du kan velge når og hvor du vil trene, og du kan tilpasse treningen etter dine egne behov og preferanser.

Egentrening kan også være en god måte å utforske og forstå kroppen din bedre. Du kan fokusere på spesifikke områder eller mål, og tilpasse treningen deretter. Dette kan gi deg en dypere forståelse av kroppens reaksjoner og behov, og hjelpe deg med å utvikle en sunnere og mer balansert treningsrutine.

Hva er grunnen til at du trener?

Man har høyere sjanse for å merke fordeler i den mentale helsen fra trening dersom miljøet man befinner seg i gir oss følelsen av at vi har et valg og kontroll. Dette kalles autonom motivasjon , og er en form for motivasjon som kommer fra interesse og glede ved å gjøre en spesifikk aktivitet eller handling. Dette kan oppstå når vi som mennesker opplever at vi selv bestemmer over vårt eget liv, og at vi har muligheten til å velge og ta beslutninger som er i tråd med våre egne verdier og interesser. Det viser seg at de som trener av disse grunnene er lykkeligere og har mer energi.

På den andre siden, vil følelsen av å ikke ha verken et valg eller kontroll, eller at man ikke er god på det man gjør, ha en negativ effekt på selvfølelsen. Når man kjenner på disse følelsene, trener man gjerne for å unngå å kjenne på skyldfølelse, eller for å få positiv tilbakemelding fra andre. Disse følelsene kan gjerne motivere deg til å starte å trene, men man har lavere sjanser for å klare å opprettholde denne motivasjonen, fordi man ikke gjør det fordi det faktisk er noe man ønsker. Om du velger å dra på en joggetur fordi det er noe som er viktig for deg, vil dette være bedre for din mentale helse enn om du drar på en gruppetrening dersom den eneste grunnen til at du deltar er fordi andre forventer at du skal være der. Dette er fordi du da ikke velger å delta på gruppetreningen for din egen del, men for andres. Og omvendt.

Så for å konkludere, er det bedre å trene alene eller i en gruppe? I praksis finnes det bevis for at gruppebasert trening kan være mer fordelaktig for den mentale helsen grunnet det sosiale aspektet og følelsen av tilhørighet. Men grunnen og motivasjonen bak treningen, og miljøet man trener i, er like viktig. Enkelt sagt, å velge en type trening du faktisk liker, om det er fordi du kjenner mestring, eller om det er fordi du er en del av et fellesskap, er det som vil gi deg et psykisk helseløft.

Dette innholdet er ikke laget av NHIs redaksjon. NHI er opptatt av at skillet mellom redaksjonelt innhold og annonsørinnhold skal være tydelig gjennom god merking. Om du opplever at dette ikke stemmer, ta gjerne kontakt med oss.