NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Diabetesmedisin gir også mindre risiko for leversykdom

Diabetesmedisin som inneholder semaglutid - som Ozempic - reduserer risikoen for leversykdom, viser en ny svensk studie.

Ozempic er omstridt og mye omtalt. En ny studie viser at legemiddelet virker effektivt mot alvorlig leversykdom.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

15. apr. 2024

En studie fra svenske Karolinske Institutet viser at legemiddelet Ozempic - og andre GLP-1 analoger - kan redusere risikoen for å utvikle skrumplever og leverkreft hos personer med type 2 diabetes og kronisk leversykdom. 

Annonse

Studien er publisert i tidsskriftet Gut.

Omstridt legemiddel

Semaglutid finnes i to utgaver: Ozempic til behandling av type 2-diabetes og Wegovy til behandling av overvekt og fedme. Innholdet i begge preparatene er identisk - altså semaglutid, og er såkalte GLP-1 analoger.

Ozempic er et legemiddel som senker blodsukkernivået, men reduserer også appetitten. Derfor blir legemiddelet også brukt til å behandle fedme - i økende grad. Ozempic har fått mye medieoppmerksomhet og har i den siste tiden vært et mye omtalt slankemiddel.  

Det skriver Karolinska Instituttet på sine hjemmesider. 

Tidligere studier har vist at GLP-1 analoger kan redusere risikoen for leverskade. I denne nye studien har forskerne inkludert alle personer i Sverige med kronisk leversjukdom og diabetes type 2.  De sammenlignet risikoen for alvorlig leverskade hos de som ble behandlet med Ozepic, med de som ikke ble det. 

Effektivt mot alvorlig sykdom

Sammenligningen viser at GLP-1 analoger som Ozempic kan være effektivt for å unngå alvorlig leversykdom hos personer som også har type 2 diabetes, skriver nettsiden.

Resultatene viste nemlig at om pasientene tok dette legemiddelet over tid, ble risikoen for å få alvorlige former for leversykdom - som leverkreft eller skrumplever - redusert. 

Axel Wester er universitetslektor ved Institutt for medisin ved Karolinska Institutet, og er førsteforfatter av studien. Han sier i nyhetmeldingen fra instituttet at rundt èn av fem personer i Sverige påvirkes av fettlever. Mange av disse har type 2 diabetes og om lag en av tjue av disse utvikler alvorlig leversykdom.

- Våre funn er interessante fordi det i dag ikke finnes godkjente legemidler for å redusere denne risikoen, sier han.

Han sier videre at resultatene må bekreftes i kliniske studier.

I nyhetsmeldingen understrekes det også at studien har noen begrensninger. Som at metoden de har brukt, ikke kan kontrolleres for faktorer som det mangler data for. Dette kan blant annet være blodprøver som beskriver alvorlighetsgraden av leversykdom.

  1. Shang Y, Toresson E, et.al. Glucagon-like peptide-1 receptor agonists and risk of major adverse liver outcomes in patients with chronic liver disease and type 2 diabetes. Gut 2024. gut.bmj.com
  2. Omtalat diabetesläkemedel verkar även minska risken för svår leversjukdom, Karolinska Institutet, 2024 nyheter.ki.se
Annonse
Annonse