NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Flere yngre får kreft

Global kreftstatistikk viser at stadig flere yngre voksne under 50 år får kreft. Forskere leter etter forklaringen, som synes å være kompleks.

Illustrasjonsbilde: Colourbox

Sist oppdatert:

25. mars 2024

Statistikk fra rundt om i verden viser at insidensen av mer enn et dusin ulike kreftformer øker blant personer under 50 år1-2. Nesten 80 prosent flere unge får kreft i dag sammenlignet med i 19903. Riktignok varierer dette fra land til land og fra krefttype til krefttype4. Modeller basert på globale data predikerer at antall tidlige tilfeller av kreft vil øke med omtrent 30 prosent mellom 2019 og 20305.  I USA har kolorektalkreft blitt den ledende årsaken til kreft blant menn under 50 år, og blant unge kvinner har det blitt den nest vanligste årsaken til kreftdød.

Annonse

To forklaringer kan være økt forekomst av fedme, som øker risikoen for kreft, og økt bruk av screeningprogrammer for tidlig påvisning av kreftsykdom. Men dette ser ikke ut til å være hele forklaringen. Det antydes at endringer i tarmens mikrobiom6 eller genetiske endringer av svulstvevet er av betydning. Ekspertene tror imidlertid at det er lite sannsynlig at det er én årsak, forklaringen synes å være en kombinasjon av mange ulike faktorer.

I Norge har de aller fleste kreftsykdommene hatt en økning i de aldersstandardiserte insidensratene over de siste 70 årene, men overlevelsen har økt for alle kreftformer7. I dag overlever tre av fire sin kreftsykdom i 5 år eller mer. Ifølge Kreftregisteret var det i 2022 totalt 17 778 nye krefttilfeller blant kvinner, hvorav vel 13 prosent var i alderen 20-49 år. Blant menn var de tilsvarende tallene 20 487 og 7 prosent. Økningen i antall unge med kreft har vært størst blant kvinner. Siden begynnelsen på 2000-tallet har økningen vært på 25 prosent blant kvinner i alderen 20-49 år, mens det blant menn i samme aldersgruppe har vært på 16 prosent.

Flere av krefttypene som debuterer i ung alder, oppstår i gastrointestinaltractus, som kreft i kolon/rektum, pankreas og ventrikkel. Men også brystkreft og prostatakreft synes å opptre tidligere enn før. 

Økningen i gastrointestinale kreftformer samsvarer i tid med livsstils- og kostholdsendringer i mange land, noe som har ført til økt insidens av fedme, økt inntak av prosessert mat og alkohol - men det forklarer altså ikke hele økningen.

I en artikkel i Nature News pekes det på at vi trenger flere og større langtids oppfølgingsstudier for å komme nærmere en oppklaring av hva økningen i kreft blant yngre voksne skyldes1.

  1. Ledford H. Why are so many young people getting cancer? What the data say. Nature News, 13 March 2024. www.nature.com
  2. Ugai T, Sasamoto N, Lee HY, et al. Is early-onset cancer an emerging global epidemic? Current evidence and future implications. Nat Rev Clin Oncol. 2022;19(10):656-673. doi:10.1038/s41571-022-00672-8 DOI
  3. Zhao J, Xu L, Sun J, et alGlobal trends in incidence, death, burden and risk factors of early-onset cancer from 1990 to 2019BMJ Oncology 2023;2:e000049. doi: 10.1136/bmjonc-2023-000049 DOI
  4. Guglielmi G. Almost half of cancer deaths are preventable. Nature News, 31 August 2022. www.nature.com
  5. Pan H, Zhao Z, Deng Y, et al. The global, regional, and national early-onset colorectal cancer burden and trends from 1990 to 2019: results from the Global Burden of Disease Study 2019. BMC Public Health. 2022;22(1):1896. Published 2022 Oct 12. doi:10.1186/s12889-022-14274-7 DOI
  6. Guglielmi G. How gut microbes are joining the fight against cancer. Nature News, 23 May 2018. www.nature.com
  7. Larsen IK, Møller B, Ursin G, Robsahm TE. Krefttrender i Norge i perioden 1953–2021. Norsk Epidemiologi 2022; 30 (1-2): 5-17. DOI:10.5324/nje.v30i1-2.4971 DOI
Annonse
Annonse