NHI.no
Annonse
Informasjon

Sjekkliste for voksne med matvareallergi eller matvareintoleranse

Sjekklisten er et enkelt hjelpemiddel for å komme fram til et smakfullt og sunt kosthold. Spørsmålene som skal besvares her, er viktige som grunnlag for å gi gode kostråd og for videre oppfølging.

Sist oppdatert:

8. mars 2022

Det å ha matvareallergi/-intoleranse innebærer at det er én eller flere matvarer som ikke kan spises. Hvis det forekommer allergi/-intoleranse mot matvarer som brukes ofte, er det viktig å finne alternativer som kan brukes i stedet. For personer med matvareallergi/-intoleranse er det viktig å finne fram til et sunt og smakfullt kosthold. Dette vil legge grunnlaget for god helse både på kort og lang sikt.

Annonse

Sjekklisten er et enkelt hjelpemiddel for å komme fram til et smakfullt og sunt kosthold. Spørsmålene som skal besvares her, er viktige som grunnlag for å gi gode kostråd og for videre oppfølging. Det dukker dessuten gjerne opp mange praktiske spørsmål når man har matvareallergi/-intoleranse. Tenk gjennom hva du ønsker å vite mer om, og ta det opp med din lege, klinisk ernæringsfysiolog eller sykepleier/helsesøster. Du kan enten fylle ut listen på forhånd, eller du og behandleren din kan fylle den ut sammen. Lykke til!

Jeg reagerer på

Drikke:

Type drikke til måltidene:

Antall glass/kopper pr. dag:

Antall glass/kopper pr. dag:

Type drikke mellom måltidene:

Antall glass/kopper pr. dag:

Antall glass/kopper pr. dag:

Brødmat:

Tenk gjennom hva du spiser av:

Brødtype:

Antall skiver pr. dag:

Brødtype:

Antall skiver pr. dag:

Margarin/smør:

Pålegg:

Kornblandinger/grøt:

Middag:

Hva spiser du til middag av:

Kjøttyper:

Antall ganger pr uke

Fiskeslag:

Antall ganger pr uke

Poteter:

Ris:

Pasta:

Grønnsaker:

Annet:

Krydder:

Saus:

Stekefett:

Desserter, kaker og søtsaker:

Hva spiser du av:

Desserter:

Kaker, kjeks:

Is og yoghurt:

Frukt:

Sjokolade:

Andre søtsaker:

Hel- og halvfabrikata/ferdigmat

Selv om hjemmelaget mat vanligvis blir anbefalt til pasienter med matvareallergi/-intoleranse, vil det av og til være aktuelt å bruke noe hel- og halvfabrikata/ferdigmat. Heldigvis finnes det mange alternativer, men det er viktig å finne ut hva matvarene inneholder. Hva ser du etter på ingredienslisten/ merkingen?

Er det noen matvarer du er usikker på, og i tilfelle hvilke?

Alkoholholdige drikker:

Hvilke typer alkoholholdige drikker liker du?

Øl:

Vin:

Andre alkoholholdige drikker:

Spise borte

Tenk gjennom hva du gjør når du skal spise borte:

Ernæringsmessige konsekvenser

Personer med matvareallergi/-intoleranse kan ha behov for kosttilskudd.

Tar du tran eller andre kosttilskudd?

Type tilskudd:

Dose:

Type tilskudd:

Dose:

Legemiddel

Bruker du noe legemiddel pga. matvareallergien/-intoleransen?

Alternativ behandling

Bruker du noe form for alternativ terapi/behandling pga. matvareallergien/-intoleransen?

Har du andre spørsmål om kostholdet?

Annonse
Annonse