NHI.no
Annonse
Informasjon

Betennelse i munnvikene

Betennelse i munnvikene - angulær cheilitt, er en lokal betennelse som gir smertefulle sår i munnvikene. Tilstanden er ganske vanlig blant små barn, eldre mennesker og personer med et svekket immunsystem.

Betennelse i munnvikene skyldes oftest soppinfeksjon, men det kan også skyldes bakterier.

Sist oppdatert:

21. feb. 2022

Hva er betennelse i munnvikene?

Tilstanden betegnes på fagspråket for angulær cheilitt. Det er en betennelse lokalisert til munnvikene og er karakterisert ved smertefulle sår i form av rød hud, sprekkdannelser, sårhet.

Annonse

Angulær cheilitt kan i noen tilfeller være et isolert tidlig tegn på blodmangel (anemi) eller vitaminmangel, for eksempel B12-mangel. I disse tilfellene går hudforandringene tilbake når den underliggende sykdommen har blitt behandlet.

Tilstanden er ganske vanlig både blant barn, eldre mennesker og personer med svekket immunsystem.

Årsaker

Den vanligste årsaken er infeksjon, først og fremst en soppinfeksjon (Candida albicans), men tilstanden kan også forårsakes av bakterier (Staphylococcus aureus). Tilbakegang av utslettet etter behandling med antisoppmidler eller antibiotika er sterke bevis på betydningen av disse mikroorganismene ved denne tilstanden.

Det er imidlertid også en lang rekke ikke-infeksiøse årsaker til angulær cheilitt. Det gjelder bruk av dårlig tilpassede tannproteser, unormale hudfolder i munnvikene, kontaktallergi, ernæringssvikt, anemi, tørr hud, sterk sikling og atopisk og seboreisk eksem. Tilstanden er også vanlig blant hiv-infiserte pasienter og blant personer med Downs syndrom. Overdreven munnvasking og aggressiv bruk av tanntråd kan også bidra til utviklingen av angulær cheilitt.

Hos barn kan leppeslikking, biting på hjørnene av leppene, suging på tommelen forårsake angulær stomatitt. Hos eldre kan dårlig tilpassede tannproteser, tvangspreget lippeslikking og munnpusting sekundært til nesetetthet forårsake angulær cheilitt.

Litt spesielt er det at mangel på en del vitaminer som B12 og folinsyre, samt jernmangel, kan være en medvirkende årsak til angulær cheilitt.

Symptomer

Typisk for angulær cheilitt er rødhet, smertefulle sprekkdannelser, skalling, blødning og sårdannelse i munnvikene. De fleste opplever tørre lepper og ubehag. De beskriver en brennende fornemmelse i munnvikene.

Angulær cheilitt kan oppstå av seg selv, men utvikler seg oftere blant dem som bruker tannproteser, som ofte må bruke masker i sitt yrke og blant småbarn - særlig de som sikler og bruker smokk.

For legen er det viktig å klargjøre om pasienten har et fullverdig kosthold. Ernæringssvikt kan som antydet, være en viktig underliggende årsak.

Diagnosen

Diagnosen er som regel lett å stille. Typiske plager og karakteristiske forandringer i munnvikene levner liten tvil. Vanligvis behøves ikke ytterligere undersøkelser. Dersom det er mistanke om vitamin- eller jernmangel, kan det være aktuelt å ta blodprøver som sjekker om slik mangel eller lav blodprosent foreligger.

Behandling

De fleste tilfeller av angulær cheilitt skyldes infeksjon og skal behandles med lokalt antisoppmiddel, eventuelt antibiotikasalve. Antisoppmidlet, for eksempel Mycostatin, Canesten eller Fungoral, påsmøres de røde områdene, eventuelt også overflaten til tannprotesene hvis de også er soppangrepet. Behandlingen bør vare i flere dager etter at rødheten og sprekkene er borte.

Dersom legen har holdepunkter for at bakterier er medvirkende til infeksjonen, bør det brukes en antibiotikasalve, for eksempel Fucidin, eventuelt sammen med Hydrokortison salve. Antibiotikasalven påsmøres munnvikene, eventuelt smøres litt salve også på innsiden av neseborene fordi infeksjonen kan skrive seg derfra.

Annonse

Hos pasienter med underliggende blodsykdom vil korreksjon av ernæringssvikt - tilførsel av vitaminer og jern - drive tilbake betennelsesforandringene.

Prognose

Prognosen er god. Med korrekt behandling forsvinner utslettet. Det er imidlertid ikke uvanlig at utslettet kan komme tilbake igjen senere.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Angulær cheilitt . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Devani A, Barankin B. Angular cheilitis. Can Fam Physician 2007; 53: 1022-3. PubMed
  2. Gonsalves WC. Angular cheilitis. BMJ Best Practice, last updated Dec. 2017. bestpractice.bmj.com
  3. Skinner N, Junker JA, Flake D, et al. Clinical inquiries: what is angular cheilitis and how is it treated? J Fam Pract. 2005;54:470-471. PubMed
  4. Lodi G. Oral lesions. UpToDate, last updated Nov 14, 2018. UpToDate
  5. Park KK, Brodell RT, Helms SE. Angular cheilitis, part 1: local etiologies. Cutis 2011; 87: 289-95. pmid:21838086 PubMed
Annonse
Annonse