NHI.no
Annonse
Informasjon

Medikamentell behandling av voksne med ADHD

Forekomsten av ADHD antas til å være to til tre prosent blant unge voksne. Omtrent to tredeler har vedvarende vansker inn i voksen alder. Forløpet varierer med store individuelle forskjeller, og symptomer kan endres med alderen.

Behandling av ADHD hos voksne omfatter informasjon og rådgivning om tilstanden, tilrettelegging og støttetiltak i studiesituasjon eller på jobb, tilpasninger i livsstil knyttet til søvnvaner, fysisk aktivitet, kosthold og stressreduksjon, eventuelt legemiddelbehandling, kognitiv terapi eller annen psykologisk behandling.

Sist oppdatert:

14. mars 2022

Hyperkinetisk forstyrrelse eller ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er en tilstand kjennetegnet av konsentrasjonsvansker og/eller motorisk hyperaktivitet/impulsivitet i den grad at det fører til nedsatt fungering i flere hverdagssituasjoner.

Forekomsten av ADHD antas til å være to til tre prosent blant unge voksne. Omtrent to tredeler vil ha vedvarende vansker inn i voksen alder. Forløpet varierer med store individuelle forskjeller, og symptomer kan endres og eventuelt avta med alderen.

Annonse

Symptomer på ADHD hos voksne

Symptomer på ADHD kan endres med alderen, flere symptomer kan være til stede, men ikke alltid i like stor grad eller like synlig hos voksne. Det er viktig å merke seg at symptomene kan uttrykke seg svært ulikt mellom ulike personer og endres med alderen.

Her er noen eksempler på hvordan symptomer ved ADHD kan komme til uttrykk:

Uoppmerksomhet

  • Vansker med å opprettholde konsentrasjon, motivasjon, få oversikt, planlegge, organisere og gjennomføre en oppgave, spesielt hvis det oppleves som mentalt anstrengende eller lite lystbetont
  • Tendens til å unngå/stadig utsette oppgaver som krever opppmerksomhet/konsentrasjon over tid
  • Lett å distrahere, vansker med å holde tråden, hopper mellom ulike samtaleemner
  • Kan ha mangel på tidsoppfatning, problemer punktlighet, hukommelsesproblemer
  • Får ikke med deg alt som blir sagt
  • Vansker med å følge instrukser
  • Lett distraherbar av ytre stimuli
  • Lett for å kjede deg
  • Glemsom i forbindelse med dagliglivsaktiviteter
  • Mister stadig ting som er nødvendig for å gjennomføre oppgaver

Hyperaktivitet

  • Opplever det vanskelig å sitte stille, holde hender og føtter i ro
  • Snakker mye, slipper ikke andre til i samtalen
  • Indre rastløshet, følelse av å alltid måtte drive med noe, mange parallelle tankespor, vansker med å koble av

Impulsivitet

  • Utålmodig, problemer med å vente på tur
  • Tendens til raske beslutninger uten å vurdere konsekvensene
  • Svarer før spørsmålet er avsluttet eller avbryter samtale
  • Snakker for mye uten situasjonsfornemmelse

Andre symptomer som  

  • Kronisk søvnløshet, vansker å holde en god døgnrytme
  • Stressoverfølsomhet
  • Vansker med emosjonell regulering

Både hos barn og voksne forekommer hyppig tilleggsplager eller tilleggsdiagnoser. Det er ikke uvanlig at voksne opplever problemer knyttet til angst, depresjon, søvnløshet eller rusmiddelavhengighet, mens underliggende årsak er ADHD.

Les også

Diagnostikk av ADHD hos voksne

Har du mistanke om at du har ADHD og opplever symptomer som i stor grad påvirker din funksjon på flere områder i hverdagen -i studiesituasjon, på jobb, i forbindelse med fritidsaktiviteter og hobbyer, i familieliv eller sosialt, er det grunn til å oppsøke lege. Mistanke om ADHD er ikke grunnlag i seg selv for utredning, symptomene må være alvorlige og fungering i hverdagen nedsatt.

Hos voksne kan flere symptomer på ADHD være til stede, men ikke alltid i like stor grad som i barndommen. Dersom det gjøres en førstegangs vurdering i voksen alder, må det dokumenteres innen rimelige grenser at det har eksistert symptomer eller problemer som kan knyttes til ADHD i barndommen. Et annet viktig kriterium for å sette diagnosen er at plagene har vedvart i mer enn seks måneder og medfører en alvorlig funksjonsnedsettelse i mer enn én situasjon, for eksempel både hjemme og på jobb.

Annonse

Utredning for ADHD hos voksne kan være aktuelt i flere situasjoner:

  • Du kan selv ha gjenkjent symptomer.
  • Du har hatt ADHD som barn, og har fortsatt funksjonsvansker og trenger behandling i voksne alder.
  • Utredning av annen psykisk sykdom kan gi mistanke om ADHD.
  • Mistanke om ADHD kan oppstå i forbindelse med behandling av annen psykisk sykdom eller av rusmiddelavhengighet.

Les også diagnostikk av ADHD hos barn.

Behandling hos voksne

Behandling av ADHD må tilpasses hver enkelt ut ifra type symptomer og alvorlighetsgrad, eventuelt annen samtidig sykdom. Annen behandling enn legemidler er minst like viktig som legemiddelbehandlingen og omfatter informasjon og rådgivning om tilstanden, tilrettelegging og støttetiltak i studiesituasjon eller på jobb, tilpasninger i livsstil knyttet til søvnvaner, fysisk aktivitet, kosthold og stressreduksjon og eventuelt kognitiv terapi eller annen psykologisk behandling. 

Dersom legemiddelbehandling er aktuelt, skal denne alltid gis sammen med andre tiltak og ikke som eneste behandling. Behandling med sentralstimulerende midler skal startes av spesialist innen områdene barne- og ungdomspsykiatri, pediatri, psykiatri, rus- og avhengighetsmedisin eller nevrologi.

Les mer om behandling av ADHD hos barn.

Legemiddelbehandling hos voksne

Medisiner kan dempe symptomer ved ADHD, men de helbreder ikke tilstanden. To grupper av medisiner brukes i behandlingen, sentralstimulerende og ikke-sentralstimulerende midler. Måten sentralstimulerende midler virker på er ikke fullstendig kartlagt, men vi vet at midlene øker nivået av dopamin i hjernen. 

Metylfenidat er den hyppigst brukte sentralstimulerende medisinen i behandlingen av ADHD. I tillegg er lisdeksamfetamin godkjent for behandling av ADHD hos voksne. Atomoksetin er et middel som ikke er sentralstimulerende og benyttes når en person ikke kan eller ikke ønsker behandling med et sentralstimulerende legemiddel.

Når beslutningen tas om at legemiddelbehandling skal forsøkes, gjøres en systematisk utprøving med et legemiddel. Det kan være nødvendig å prøve ut ulike doser eller ulike midler. Underveis registreres symptomer og bivirkninger og det gjøres en vurdering om behandlingen bedrer funksjonen i hverdagen. En slik periode med utprøving vil ofte pågå i fire uker, noen ganger mer. Ved klar bedring av hverdagsfunksjon og symptomer opprettholdes behandlingen. Om effekten er usikker, gjøres gjerne en pause i behandlingen med videre registrering av symptomer for å se om tilstanden forverres.

Det er viktig å fortsette med regelmessige kontroller hos oppfølgende lege. Ved kontrollene gjøres en vurdering av om legemiddelbehandlingen fortsatt har effekt, og om det er bivirkninger av behandlingen. Oppfølging av blodtrykk og puls er viktig da det hos noen ses en uakseptabel stigning i blodtrykket av sentralstimulerende behandling. Tiltak ved betydelig økning i blodtrykket kan være å redusere dosen eller avslutte behandlingen med legemidlet.    

Forløpet av ADHD

Forløpet av ADHD varierer fra person til person med store individuelle forskjeller i både presentasjon, symptombilde og funksjon med alderen. Antall personer som fyller alle kriteriene for ADHD avtar med alderen og internasjonal forskning viser at omkring to tredeler av de som har diagnosen ADHD som barn har med seg denne inn i voksen alder. Årsakene til dette er nok sammensatt og kan både tilskrives en aldersmessig modning av hjernen, forhold ved diagnosekriteriene og andre årsaker. Vi vet heller ikke nok om hvordan forløpet av ADHD påvirkes av genetiske og miljømessige forhold.

En stor andel vil likevel ha vedvarende symptomer og voksne som ikke lenger fyller alle kriteriene til diagnosen, vil fremdeles kunne ha plager i større eller mindre grad. Hyperaktivitet og impulsivitet kan avta med alderen, mens oppmerksomhetsvansker oftest er det som fører til funksjonsvansker hos voksne. Hos ungdom og voksne ses ofte mer uttalt problemer knyttet til organisering av hverdagen, i aktiviteter på fritiden, skolearbeid eller studier. Når det er sagt vil det være stor variasjon fra person til person hvordan symptomene arter seg og forløper. 

Vil du vite mer?

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet ADHD/Hyperkinetiske forstyrrelser hos voksne . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse - Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging. Helsedirektoratet. Sist faglig oppdatert 04. mai 2022.
  2. Young JL, Goodman DW. Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Diagnosis, Management, and Treatment in the DSM-5 Era. Prim Care Companion CNS Disord. 2016;18(6):10.4088/PCC.16r02000. Published 2016 Nov 17. PMID: 27907271 PubMed
  3. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4h ed. Washington, DC: American Psychiatric Association, 1994.
  4. Surén P, Bakken IJ, Lie KK et al. Differences across counties in the registered prevalence of autism, ADHD, epilepsy and cerebral palsy in Norway. Tidsskr Nor Legeforen 2013; 133: 1929-34. pmid:24084968 PubMed
  5. Ørstavik R, Gustavson K, Rohrer-Baumgartner N et al. ADHD i Norge. En statusrapport. Folkehelseinstituttet, Oslo, 2016. ISSN: 1503-1403 www.fhi.no
  6. Surén P, Bakken IJ, Aase H et al. Autism spectrum disorder, ADHD, epilepsy, and cerebral palsy in Norwegian children. Pediatrics 2012; 130(1): e152-8. pmid:22711729 PubMed
  7. Simon V, Czobor P, Balint S, Meszaros A, Bitter I. Prevalence and correlates of adult attention-deficit hyperactivity disorder: meta-analysis. Br J Psychiatry 2009; 194(3): 204-11. British Journal of Psychiatry
  8. Ginsberg Y, Quintero J, Anand E et al. Underdiagnosis of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Adult Patients: A Review of the Literature. Prim Care Companion for CNS Disord. 2014;16:13r01600. PMID: 25317367 PubMed
  9. Biederman J, Fried R, Petty CR, et al. Cognitive development in adults with attention- deficit/hyperactivity disorder: a controlled study in medication-naïve adults across the adult life cycle. J Clin Psychiatry 2011;72:11-6. PubMed
  10. Faraone SV, Biederman J, Mick E. The age-dependent decline of attention deficit hyperactivity disorder: a meta-analysis of follow-up studies. Psychological Medicine. 2006;36(2):159-65. PubMed
  11. Reseptregisteret, Folkehelseinstituttet. Søk 23.08.2019 www.reseptregisteret.no
  12. Kooji JJS, Bijlenga D, Salerno L et al. Updated European Consensus Statement on diagnosis and treatment of adult ADHD. Eur Psychiatry 2018; 56: 14-34. pmid:30453134 PubMed
  13. Arnsten AF, Rubia K. Neurobiological Circuits Regulating Attention, Cognitive Control, Motivation, J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2012;51(4):356-67. PMID: 22449642. PubMed
  14. Volkow ND, Swanson JM. Clinical practice: Adult attention deficit-hyperactivity disorder. N Engl J Med. 2013 Nov 14;369(20):1935-44. PubMed
  15. Thapar A, Cooper M. Attention deficit hyperactivity disorder. Lancet 2016; 387: 1240-50. pmid:26386541 PubMed
  16. Fevang SK, Hysing M, Markestad T, Sommerfelt K. Mental Health in Children Born Extremely Preterm Without Severe Neurodevelopmental Disabilities. Pediatrics 2016. e20153002. pmid:26944946 PubMed
  17. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5th ed. (DSM-5). Washington, DC: American Psychiatric Publishing; 2013.
  18. ICD-10. Den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og beslektede helseproblemer. Norsk versjon. Oslo : Statens Helsetilsyn, 1996. Sist revidert 01.01.2019 finnkode.ehelse.no
  19. Psykiatriprogram om ADHD, Psykiatristöd SLL.
  20. NICE guidelines NG87 Attention deficit hyperactivity disorder: Diagnosis and management. Publisert: mars 2018. Sist oppdatert: 13.9.2019. www.nice.org.uk
  21. Instanes JT, Klungsøyr K, Halmøy A, Fasmer OB, Haavik J. Adult ADHD and Comorbid Somatic Disease: A Systematic Literature Review. J Atten Disord. 2018 Feb;22(3):203-228. doi: 10.1177/1087054716669589. Epub 2016 Sep 1. PMID: 27664125 PubMed
  22. Cortese S, Adamo N, Del Giovane C et al. Comparative efficacy and tolerability of medications for attention-deficit hyperactivity disorder in children, adolescents, and adults: a systematic review and network meta-analysis. The Lancet Psychiatry 2018; 5: 727-738. pmid:30097390 PubMed
  23. Huss M, Ginsberg Y, Tvedten T, et al. Metylphenidate hydrochloride modified-release in adults with attention deficit hyperactivity disorder: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Adv Ther 2014; 31: 44-65. doi:10.1007/s12325-013-0085-5 DOI
  24. Cândido RCF, Menezes de Padua CA, Golder S, Junqueira DR. Immediate-release methylphenidate for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2021;1(1):CD013011. Published 2021 Jan 18. The Cochrane Library
  25. Boesen K, Paludan-Müller AS, Gøtzsche PC, Jørgensen KJ. Extended‐release methylphenidate for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2022, Issue 2. Art. No.: CD012857. The Cochrane Library
  26. Storebø O, Ramstad E, Krogh H, Nilausen T, Skoog M, Holmskov M, Rosendal S, Groth C, Magnusson FL, Moreira-Maia CR, Gillies D, Buch Rasmussen K, Gauci D, Zwi M, Kirubakaran R, Forsbøl B, Simonsen E, Gluud C. Methylphenidate for children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 11. Art. No.: CD009885. DOI: 10.1002/14651858.CD009885.pub2 DOI
  27. Castells X, Blanco-Silvente L, Cunill R. Amphetamines for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 8. Art. No.: CD007813. DOI: 10.1002/14651858.CD007813.pub3 DOI
  28. Cunili R, Castells X, Tobias A, Capella D. Atomoxetine for attention deficit hyperactivity disorder in the adulthood: a meta-analysis and meta-regression. Pharmacoepidemiol Drug Saf 2013; 22: 961-9. pmid:23813665 PubMed
  29. Verbeeck W, Bekkering GE, Van den Noortgate W, Kramers C. Bupropion for attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, Issue 10. Art. No.: CD009504. DOI: 10.1002/14651858.CD009504.pub2 DOI
  30. Young S, Amarasinghe M. Practitioner review: Non-pharmacological treatments for ADHD: a lifespan approach. J Child Psychol Psych 2010;51(2):116-133. PubMed
  31. ADHD – Diagnostik och behandling, vårdens organisation och patientens delaktighet. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2013. SBU-rapport nr 217.
  32. Safren SA, Sprich S, Mimiaga MJ, et al. Cognitive behavioral therapy vs ralaxation with educational support for medication-treated adults with ADHD and persistent symptoms. JAMA 2010; 304: 875-80. www.ncbi.nlm.nih.gov
  33. Sonuga-Barke EJ, Brandeis D, Cortese S, et al; European ADHD Guidelines Group. Nonpharmacological interventions for ADHD: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of dietary and psychological treatments. Am J Psychiatry. 2013 Mar 1;170(3):275-89. PubMed
  34. Heilskov Rytter MJ, Andersen LB, Houmann T, Bilenberg N, Hvolby A, Mølgaard C, Michaelsen KF, Lauritzen L. Diet in the treatment of ADHD in children-A systematic review of the literature. Nord J Psychiatry 2014;16:1-18. PubMed
  35. Franke B, Michelini G, Asherson P et al. Live fast, die young? A review on the developmental trajectories of ADHD across the lifespan. Eur Neuropsychopharmacol 2018; 28: 1059-88. pmid:30195575 PubMed
  36. Halmoy A et al. Occupational outcome in adult ADHD: impact of symptom profile, comorbid psychiatric problems, and treatment: a cross-sectional study of 414 clinically diagnosed adult ADHD patients. J Atten Disord. 2009 Sep;13(2):175-87. PubMed
  37. Young S, Thome J. ADHD and offenders. World J Biol Psychiatr. 2011;12 (Suppl. 1):124-8. PMID: 21906010. PubMed
  38. Chang Z, et al. Stimulant ADHD medication and risk for substance abuse. Journal of Child Psychology and Psychiatry. 2013 E-pub 2013 Oct 25. DOI: 10.1111/jcpp.12164. DOI
  39. Lichtenstein P, et al. Medication for Attention Deficit–Hyperactivity Disorder and Criminality. N. Engl. J. Med. 2012;367(21):2006-2014. PubMed
  40. Chang Z, et al. Serious Transport Accidents in Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and the Effect of Medication: A Population-Based Study. JAMA Psychiatry. 2014 Jan 29. PMID: 24477798. PubMed
  41. Graham J, Banaschewski T, Buitelaar J, Coghill D, Danckaerts M, Dittmann RW, Döpfner M, Hamilton R, Hollis C, Holtmann M, Hulpke-Wette M, Lecendreux M, Rosenthal E, Rothenberger A, Santosh P, Sergeant J, Simonoff E, Sonuga-Barke E, Wong IC, Zuddas A, Steinhausen HC, Taylor E; European Guidelines Group. European guidelines on managing adverse effects of medication for ADHD. Eur Child Adolesc Psychiatry. 2011 Jan;20(1):17-37. doi: 10.1007/s00787-010-0140-6. Epub 2010 Nov 3. PMID: 21042924 PubMed
  42. Berg A, Bråtane E, Odland HH. Kardiovaskulær risikovurdering ved bruk av AD/HD-medikamenter hos barn. Tidsskr Nor Legeforen 2014; 134: 710-4. doi:10.4045/tidsskr.13.0565 DOI
Annonse
Annonse