NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Tai chi er god trening ved Parkinsons

En ny studie viser at den kinesiske kampsporten Tai chi kan dempe symptomene og komplikasjonene ved Parkinsons sykdom i flere år.

Illustrasjonsfoto av en gjeng mennesker i en park som driver med tai chi.
Tai chi er en treningsform som har vist seg å være svært gunstig for pasienter med Parkinsons sykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

14. nov. 2023

Det viser en studie publisert i Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry1.

Tai chi er en gammel kinesisk kampkunst. Selve treningen består av rolige, myke bevegelser som blir utført i en lang, koordinert seanse. Bevegelsene flyter sammen uten pauser, noe som får det til å se ut som en langsom, grasiøs dans.

Annonse

Meditasjon og pusteøvelser er også viktige bestanddeler av treningen. Tidligere forskning har vist at Tai chi kan lette symptomene på Parkinsons på kort sikt, men om denne forbedringen kan opprettholdes på lang sikt, har til nå ikke blitt undersøkt. 

Les også: Dette er Tai chi

Inndelt i to grupper

Dette har forskerne forsøkt å finne ut i denne studien. De har delt inn parkinsonpasienter i to grupper og fulgt gruppene i mer enn fem år: fra januar 2016 til juni 2021.

Parkinsons sykdom skyldes at celler i hjernen som er med å styre bevegelser, blir ødelagte. Skjelvinger, stivhet i armer og ben, langsomme bevegelser og dårlig koordinasjon begrenser muligheten for å delta på mange dagligdagse aktiviteter. Stemmen er også avhengig av muskelstyring, og den blir også rammet ved Parkinsons sykdom.

Den ene gruppen på 147 pasienter praktiserte Tai chi to ganger i uka i en time, og fikk hjelp til å forbedre teknikken underveis. Den andre gruppen på 187 pasienter fortsatte med vanlig behandling og praktiserte ikke Tai chi.

Alvorlighetsgrad av sykdommen, medisinbruk, kjønn, alder og utdanningsnivå var lik i begge gruppene.

Alvorlighetsgraden av sykdommen til hver enkelt pasient ble vurdert da studien startet opp. Generelle symptomer, bevegelse og balanse ble også vurdert. Deretter ble det gjort en vurdering av hvordan sykdommen utviklet seg og hvor stort behov pasientene hadde for medisiner i 2019, 2020 og 2021.

Holdt seg frisk lengre

Resultatene viste at progresjonen av sykdommen var langsommere ved alle tidspunktene som ble undersøkt i Tai chi-gruppen. 

Antall pasienter som trengte å øke medisineringen i sammenligningsgruppen, var også betydelig høyere enn det var i Tai chi-gruppen.

Pasientens kognitive funksjon forverret seg langsommere i Tai chi-gruppen og søvn og livskvalitet ble også forbedret. 

Resultatene viste at det også var en lavere forekomst av blant annet dyskinesi (vansker med å utføre visse bevegelser), dystoni (ufrivillige muskelsammentrekninger), hallusinasjoner og rastløse ben i Tai chi-gruppen. 

Behovet for behandling debuterte senere i Tai chi-gruppen.

Forskerne skriver at Tai chi kan brukes i behandling av Parkinsons sykdom. Den langsiktige, gunstige effekten kan forlenge tiden hvor pasientene ikke er funksjonshemmede. Dette vil gi høyere livskvalitet, lavere omsorgsbyrde og mindre bruk av legemidler.

Innvending

Studien var ikke randomisert. Selv om viktige parametre var like i de to gruppene, er det alltid en svakhet når en slik sammenliknende studie ikke er randomisert. Det kan tenkes at andre parametre som påvirker konklusjonen, var skjevfordelte.

  1. Li G, Huang P, et.al. Effect of long-term Tai Chi training on Parkinson’s disease: a 3.5-year follow-up cohort study. ournal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry 2023. jnnp.bmj.com
Annonse
Annonse