NHI.no
Annonse
Informasjon

Allergi eller intoleranse mot krydder og aromastoffer

Urter og krydderblandinger kan gi allergiske reaksjoner.

Salt og pepper tåles av de fleste, men urter og krydderblandinger kan gi reaksjoner.

Sist oppdatert:

12. juli 2021

Matvareintoleranse er en unormal reaksjon på inntak av en eller flere matvarer. Tilstanden utvikler seg gjerne over tid.

Matvareallergi er en allergisk reaksjon på noe man ikke tåler. Kan oppstå raskt.

Annonse

Salt og pepper tåles av de fleste, men urter og krydderblandinger kan gi reaksjoner. Det er ikke uvanlig at mennesker med pollenallergi mot burot eller bjørk kan ha kryssreaksjoner på visse krydder og urter (for eksempel karri, koriander, paprika og muskat). Ved eksem kan plagene forverres av å spise sterkt krydret mat.

Det er oftest voksne som kan reagere allergisk på kryddersorter.

Det kan forekomme reaksjoner på aromastoffer og alle typer urter, muskat, kardemomme, ingefær, gurkemeje, paprika, anis, basilikum, dill, kanel, karve, muskatnøtt, oregano, persille, vanilje og krydderblandinger, som asiatisk curry og masala. Det kan også forekomme reaksjoner på "Gastromat", "Aromat" og "grillkrydder".

Vil du vite mer?

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Krydderallergi, kostveiledning . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Moneret-Vautrin DA, Morisset M, Lemerdy P, et al. Food allergy and IgE sensitization caused by spices: CICBAA data (based on 589 cases of food allergy). Allerg Immunol (Paris) 2002; 34:135. PubMed
  2. Simon RA. Allergic and asthmatic reactions to food additives. UpToDate, last updated Apr 14, 2021. UpToDate
  3. Løvik M. Sennep - eit viktig matallergen?. Tidsskr Nor Lægeforen 2005; 125: 736-8 Tidsskrift for Den norske legeforening
Annonse
Annonse