NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Disse matvarene kan gi mindre halsbrann

Sliter du med halsbrann eller brystbrann? Her kan du lese om matvarene som kan dempe symptomene.

Illustrasjonsfoto av en kvinne som holder seg for munnen.
Mat med høyt syreinnhold kan forverre plagene om du har brystbrann. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

9. apr. 2024

Hvis du sliter med brystbrann, har du sikkert hørt at du bør unngå store, fete, sterkt krydrete eller sene måltider? Og unngå kaffe?

Men hvilke matvarer kan være lurt å spise om du plages med dette?

Annonse

I denne artikkelen finner du oversikt og råd om matvarer som er bra å spise om du har brystbrann eller halsbrann - og opplever sure oppstøt.

Les også: Brystbrannsykdom - reflukssykdom

Først: Nei-maten

Brystbrann oppstår ved at magesyre (saltsyre) fra magesekken (gastro) kommer opp i spiserøret (øsofagus), det vil si at syren forflytter seg motsatt "fartsretningen". Det at magesyre på denne måten strømmer feil vei eller "oppover/bakover" i fordøyelseskanalen, betegnes på fagspråket refluks.

Det finnes mange navn på denne tilstanden. Gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS) er den medisinske termen på denne lidelsen. Noen kaller det bare reflukssykdom. Brystbrann eller halsbrann er vanlig betegnelse på folkemunne.

For å redusere plagene bør du unngå mat og drikke som forverrer tilstanden. Dette gjelder særlig sure drikker, sur fast føde, fet mat, sjokolade, kaffe og konsentrert alkohol (konjakk, akevitt, whisky). Eksempler på sure drikker og sur fast føde kan være kullsyreholdig drikke, juice, ripsbærsyltetøy.

Les også: Syreplager - hva kan det være

Mat med lavt syreinnhold

Men noen matvarer kan forhindre eller bedre tilstanden:

  • Meloner og bananer. Mye frukt har høyt syreinnhold, men ikke meloner og bananer. Alle slags meloner fungerer godt, som vannmelon, cantaloupe og honningmelon. Du bør unngå sitrusfrukter, men epler og pærer er ok frukt å spise om du har halsbrann.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.
  • Havregryn. Havregryn er mettende, og har mye sunn fiber. Mat med fiber gjør at du føler deg mett, slik at det er mindre sannsynlig å overspise. (Noe som kan bidra til halsbrann). Havre absorberer også magesyre, noe som kan forhindre sure oppstøt. 
Illustrasjonsfoto: Colourbox
  • Brød. Velg fullkorn! Et kosthold med mye fiber har blitt koblet til lavere risiko for sure oppstøt.
  • Ris og couscous. Dette er komplekse karbohydratet som er gode valg hvis du har halsbrann/brystbrann. Det beste er å velge brun ris, som har mer fiber.
  • Grønne grønnsaker. Brokkoli, asparges, grønne bønner, selleri og blomkål har alle lavt syreinnhold.
  • Magert kjøtt. Magert kjøtt som er grillet, posjert, stekt eller bakt er de beste alternativene. Prøv å bruke friske urter, i stedet for krydder.
  • Umettet fett fra planter og fisk. Erstatt mettet fett og transfett med oljer som oliven, sesam, raps og solsikke. Spis gjerne avokado, nøtter og frø og fet fisk som laks og ørret.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
  • Poteter. Andre rotgrønnsaker er også greit – men unngå løk.
  • Fisk. Grillet, posjert og bakt fisk er alle gode valg. Bare ikke stek den eller bruk fete sauser.
  • Eggehviter. De er en god kilde til protein og har lite syre. Men kutt ut eggeplommen - den inneholder fett og kan utløse symptomer.
Annonse

Noen andre tips om måltider og halsbrann:

  • Gjør maten smakfull uten å bruke så mye krydder. Vær spesielt oppmerksom på blandinger som inneholder cayenne eller chilipulver. Bruk gjerne friske urter som smaksforsterker. Friske urter er mindre konsentrerte og kan være mindre irriterende. Bruk for eksempel fersk persille, oregano og basilikum.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
  • Å steke grønnsakene kan gjøre dem mer smakfulle, da vil det naturlige sukkeret tre fram. Gulrøtter, søtpoteter, blomkål, brokkoli, squash og rosenkål fungerer bra til steking. 
  • Å spise mat som inneholder mye vann kan fortynne og svekke magesyren. Velg matvarer som: Selleri, agurk, bladsalat, vannmelon, kjøttkraftbaserte supper, urtete.
  • Skal du ha saus, forsøk å begrense fettet. Hva med å bruke en fettfattig yoghurt og tilsett agurk og urter? Eller lag en pesto.
  • Prøv å unngå frityrstekt mat som pommes frites og smultringer.

 

  1. Ekta Gupta, GERD Diet: Foods That Help with Acid Reflux (Heartburn), Johns Hopkins Medicine cms.nhi.no
  2. Jenette Restivo, GERD diet: Foods to avoid to reduce acid reflux, Harvard Health Publishing, 2023 www.health.harvard.edu
  3. Robin Madell, Foods to Help Your Acid Reflux, Healthline, 2023 www.healthline.com
  4. R. Morgan Griffin, Foods That Fight Heartburn, WebMD, 2024 www.webmd.com
Annonse
Annonse