NHI.no
Annonse
Informasjon

Råd for et balansert kosthold

Et sunt og godt balansert kosthold er viktig både for å holde vekten, forebygge livsstilssykdommer og for å kunne yte sitt beste.

Ta deg god tid med måltidene og spis næringsrik og sunn mat. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Sist oppdatert:

1. des. 2022

Et sunt og godt balansert kosthold er viktig både for å holde vekten, forebygge livsstilssykdommer og for å kunne yte sitt beste.

Hva bør du spise og drikke?

  • Væskeinntaket bør være 30 ml pr kilo kroppsvekt per døgn
  • Energi fås fra fett, proteiner og karbohydrater i maten
  • Du bør spise 70 gram proteiner hver dag, dette tilsvarer omtrent 15 prosent av energien. Normalkost dekker dette behovet
  • 30 prosent av energien bør dekkes ved inntak av fett. Du bør velge like deler mettet fett (ost, oksekjøtt, sjokolade), enumettet fett (melk) og flerumettet fett (plantemargarin, fet fisk og kylling)
  • 55 prosent av energien bør komme fra karbohydrater. Brødvarer, frokostblandinger, poteter, frukt og grønnsaker er viktige kilder. Høyst 10 prosent av energien bør komme fra sukker, du bør heller velge karbohydrater fra de kildene som er nevnt overfor
  • Vitaminer er også nødvendige. B-vitaminer (melk, kjøtt, brød og innmat), C-vitaminer (frukt, bær og grønnsaker), A-vitaminer og D-vitaminer (tran, makrell i tomat og Svolværpostei)
  • Kalsium er nødvendig for skjelettet og nervesystemet. Melk, grønne grønnsaker, sild i olje og ost er typiske kilder for dette
  • Jern er viktig for at blodet skal klare å transportere oksygen. Jern finnes i grovt brød, innmat, kjøtt og grønne grønnsaker
  • Andre viktige stoffer du trenger, er jod (JOZO-salt og saltvannsfisk), fluor (drikkevann, te, sardiner og fluortabletter), sink og selen (grovt brød)
Annonse

Hvordan bør du spise?

Du bør ta deg god tid med måltidene. Det vil oppleves som mer positivt dersom du tar deg god tid til å anrette maten på en delikat måte, og dekker bordet pent. Nyere forskning viser at måltidshyppighet ikke har noen innvirkning på forbrenningen din. Tiltak for å øke forbrenningen kan du lese om her.

Forslag til måltid for en dag

Frokost (kl 07-09):En til to skiver grovt brød, ett glass melk og eventuelt en kopp te eller svak kaffe. Hvis du har lett for å føle deg oppblåst, kan du i stedet starte dagen med grøt eller velling. Et annet alternativ er frokostblanding.

Formiddagsmat (kl 10-12): En til to skiver grovt brød, en stor kopp te eller svak kaffe, ett eple eller en appelsin.

Mellommåltid: (kl 14-15 eller 17-18 ved sen middag): En banan, en yoghurt, eventuelt en skive grovt brød og te eller svak kaffe.

Middagsmat (kl 14-18): En til to kokte poteter, ett stykke kjøtt eller fisk, grønnsaker, en til to glass vann, en frisk frukt til dessert.

Kveldsmat (kl 19-21): En til to skiver grovt brød, ett glass skummet- eller lettmelk, eventuelt te.

Generelt bør du være forsiktig med mineralvann, og du bør unngå sukkerholdig leskedrikk. Vær oppmerksom på at mineralvann med kunstig søtningsmiddel kan gi lavt blodsukker og dermed økt sultfølelse.

Annonse

Vil du vite mer?

Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren er et verktøy utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Verktøyet er gratis å bruke, og det kan hjelpe deg å finne næringsverdien i ulike matvarer, sammenligne matvarer, eller lage egne ukesmenyer. Verktøyet gir deg oversikt over ditt energiinntak, og om fordelingen av energikilder er gunstig eller bør justeres. På siden velger du en profil som er tilpasset deg, ut i fra kjønn, aktivitetsnivå og alder. Du kan også finne forslag til ferdige ukemenyer.

Annonse
Annonse