NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Vond kroppslukt forårsaket av hvitløk og annen mat

Hvorfor lukter man vondt etter å ha spist hvitløk og visse andre matvarer, og hva kan man gjøre for å bli kvitt lukten?

Illustrasjonsfoto: Colourbox. Nærbilde av hender som kutter hvitløk på et skjærebrett. Genserermene er grågrønne.
Hvitløkslukten utsondres gjennom ånden din, fra porene i huden, og den kan feste seg til hendene og fingrene når du kutter løken. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av:

Merethe Kvam, journalist.

Sist oppdatert:

27. mars 2024

Antagelig har de fleste av oss fra tid til annen kjent at det er noe i nærheten som lukter virkelig vondt, for så å finne ut at det faktisk er du som stinker. Som oftest vil det hjelpe å ta en dusj, men av og til fortsetter den vonde lukten å utsondres etterpå. Det er kanskje da du husker at du har spist hvitløk.

Annonse

Allicin

Når du hakker opp eller knuser hvitløk, frigis et svovelstoff kalt allicin. Dette er et forsvarsstoff som produseres når hvitløk blir ødelagt. Allicin brytes ned til fire stinkende kjemiske forbindelser. Den vi merker best, er svovel, en lukt som minner om råtne egg og som kan bli værende i kroppen i et par døgn.

Når vi spiser hvitløk siver dette stoffet inn i blodet og ut i lungene, ut gjennom ånden din, og ut gjennom porene i kroppen. Det ser ut til at lukten kan holde insekter unna, men den kan også holde folk unna ...

Hvor plagsom lukten blir, ser ut til å være knyttet til hvor mye hvitløk du har inntatt.

Annen mat som kan gi vond lukt

Enkelte medisiner og tilskudd kan også føre til at vi lukter vondt. Og det er flere svovelholdige matvarer som kan føre til vond kroppslukt. Disse inkluderer løk, kål, egg, brokkoli, blomkål og rødt kjøtt.

Noen typer mat og drikke kan få oss til å svette mer, noe som igjen kan føre til at vi lukter mer. Eksempler på dette er koffein, krydder som karri eller spisskummen, sterk saus eller sterk krydret mat, og alkohol.

Personer med en sjelden tilstand kalt fiskeodørsyndromet opplever å ha en kroppslukt som kan minne om råtten fisk. Hos dem kan også enkelte typer mat være triggere til lukten.

Dette kan hjelpe mot lukten

Hvitløk er kjent for å løfte mang en rett, og ser ut til å ha flere positive helseeffekter. Men hva kan du gjøre med lukten?

I en studie fra tidsskriftet Journal of Food Science fra 2016, fant forfatterne at å spise rått eple, rå salat og mintblader kan redusere hvitløkslukt. Men det som virket aller best, var rosmarinsyre.

Fjerne hvitløkslukt fra fingrene

Og hva kan du gjøre om hvitløkslukten har satt seg i fingrene og hendene etter at du har kuttet opp løken?

Ofte er det ikke nok å vaske hendene. Et råd som mange sverger til, er å væte hendene og fingrene og gni dem med noe som er laget av rustfritt stål (en skje for eksempel). Det skal etter sigende overføre luktmolekylene dit. Det er deretter lett å vaske disse av stålet.

Og nå som du har lest om hvitløk og annen mat som utsondres gjennom pust og hudens porer, lurer du kanskje også på hvorfor urinen lukter vondt etter at du har spist asparges?

  1. Borlinghaus J, Foerster J, Kappler U. Allican, the odor of freshly crushed garlic: a review of recent progress in understanding allicin`s effect on cells. Molecules 2021. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Fialova J, Roberts SC, Havlicek J. Consumption of garlic positively effects hedonic perception of axillary body odour. Appetite 2016; 97: 8-15. www.sciencedirect.com
  3. Harvard Health Publishing, 2021: What`s that smell? Get rid of body odour Forfatter: Watson S cms.nhi.no
  4. Mirondo R et al.. Deodorization of garlic breath by foods, and the role of polyphenol oxidose and phenolic compounds. Journal of Food Science 2016. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. BBC Science Focus: Does stainless steel remove the smell of garlic from hands? www.sciencefocus.com
Annonse
Annonse